Gondoltam, írok blogot. Mert 1 már van, de ott nem lehet komoly dolgokról írni.

 

Voltam ma a Fotográfusok Házában.

Tisztázzunk valamit. Művészetekhez nem értő ember vagyok. Mint az átlag. Szeretem a festészetet, a fotókat, a szobrokat, a táncot, a zenét, meg egy csomó minden mást, de nem vagyok semelyikben sem szakmabeli. Nem ismerek nagy neveket, nem nyomulok ilyen körökben. Ami tetszik, hümmögve megcsodálom. Amit fosnak tartok, azt lefikázom. Na kábé ennyi.

A fotókat különösképp szeretem. Főleg a fekete-fehéreket. Mondom, nem értek hozzájuk, csak ha találok egy-egy darabban szépséget, annak örülök. Ha kitesznek egy üres, fekete "fotót", "A Semmi" felirattal alatta és 450ezerért árulják, attól azért felmegy a cukrom.

 

 

Szóval, ma nagyon szépen sütött a nap és elmentem megnézi ezt a helyet. Túl sok kép nem volt, meg el sem voltam ájulva tőlük, de böcsülettel végig jártam a termeket.

Az a véleményem-innentől lehet majd kövezni meg szidni anyámat-,hogy manapság "mindenki tud fotózni" láz van. Mert már be van építve a mobilba, meg tízezerért veszel kis kompakt gépet, meg fotósopp, meg minden és valahogy tombol ez a fotózási mizéria, főleg ugye, hogy tegyük fel a fészbúkra, fényképezzünk le mindent, satöbbi.

Én, itt legbelül, nagyon szeretem a fotózást és ha lenne pénzem, jómagam is fotóznék valami 50-60 éves kis géppel, fotósopp mentesen, fekete-fehér tekercsre. Előhívatnám és hát vagy jó lett, vagy nem. Persze ez csak 1 álláspont, rengeteg félefajta technika van és azt látom, hogy a technika valóban őrületes tempóban fejlődik, de az ember valahogy nem.

Mert a fotózáshoz azért nem árt némi intelligencia meg éleslátás meg tehetség meg nyitottság. Mondom én, a laikus. És azt látom, hogy egy kiállításon 90%-ban vannak modern, nekem nem tetsző képek és 10%, ami mondjuk pont elkap egy pillanatot, egy arcot, egy gesztust, ami nekem az igazi fotó. Ami ad valami pluszt.

Jók ezek a hologramos képek, nyitott vagyok ilyenekre is, de nem tudok mit kezdeni egy olyan képpel, amin mondjuk egy laptop van és előtte egy nyaklánc például.

A művészet: maszturbáció. (Mondom én, de szerintem ezt már előttem is mondták.)

Az írás is, tehát én sem vagyok kivétel, csak mondjuk én bevallom.

A fotózás: Fotózol, persze hobbiból. Vagy van rá pénzed, vagy nincs. Aztán, hogy álljon a cerkád, elkezdesz kuncsorogni, protekciót szerezni, kilincselni, csókoskodni, hogy legyen kiállításod. Minek? Hogy az emberek (a SZAKMA), megnézze és hümmögjenek és bólogassanak, hogy hát igen Petike, ez a fotó, amin 2 darab szék látható, hát Petike, ez igazi posztmodern, gratulálok. Aztán jöhet a könyv, hogy elmondhasd, hogy könyved is van, na az már teljes erekció.

Pénzed még mindig nincs az egészből, kiadásod viszont csiliárdoknál tart, de nő az egó, nő az önimádat. Művész vagy baszod! Hát akinek kiállítása is van meg könyve is, Petikém, ne is haragudj, az visszavonhatatlanul művész.

Szerintem minden művészet alapja a "nézd, Anya!" effektus. Hogy figyeljenek rád, mert TE, csináltál valamit. Kiemelkedtél a TÖMEGből, letettél valamit az asztalra, anyád ott áll könnyes szemekkel és pezsgős pohárral a megnyitón és büszke és Te meg boldog vagy.

 

Mondom mindezt fél-ironikusan, mert alapvetően nagyon szeretem és tisztelem az IGAZÁN tehetséges embereket, csak sajnos vagy lúzerek, vagy csórók, vagy nem tudják magukat menedzselni, vagy nem kapnak lehetőséget, vagy mindez összesen és árufeltöltők meg pékek meg postások. Rengeteg ilyet ismerek és lehidalok a képeiktől.

Sohasem jutnak el kiállításra, sohasem lesz könyvük, nem fogják jegyezni a nevüket.

Nem alkotnak kommersz, kortárs szarokat. Mert zsenik. A zsenik meg nagyrészt rápacsálnak, mert megelőzik a korukat és a sok marha nem érti őket, nem fogják fel aggyal,amit alkotnak.

Festészet: dettó. Ellaposodás. Csinálj szart, nem kell más csak PR meg marketing meg della. Ha most élne Munkácsy, le se szarnák. Azt kérnék tőle, fessen piros háromszöget rakétán és a háttérben egy ájfont aminek egy szőke szilikonos nő épp széttöri a hátlapját.

 

Ha idejönne Jézus, saruban, vászon ruhában, elzavarnák egy menhelyre. Nem értenék, amit mond!

Láttad az új Alkotmányt, hogy néz ki? Milyen festmények vannak benne? Vállalhatatlan. Nekem ég a pofám, helyettük. És nagy részük elég jó festő, ezt azért tegyük hozzá.

Hát, itt tartunk.

Visszatérve a fotókra: Van egy név, Kertész André. Tavaly láttam kiállítását Balatonon. Azért akkor megnyugodtam, hogy vannak olyan fotók, amik előtt földbe gyökerezik a lábad és azt mondod: na ez odabasz, öcsém!

Nincs minden veszve. Csak szakadnánk le végre a nyugat majmolásáról...

Annyi zseni volt és van Magyarországon.

Valószínűleg most is ott áll egy melletted és a hamutartódat üríti a kocsmában...

A bejegyzés trackback címe:

https://sablonosgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr354341577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.26. 20:26:28

Elég durván leírtad a lényeget. Sajnos nagyon menő lett ez a "lefotózok egy kutyát amit elütött az autó, köré rakok két fél zsemlét, nyomok rá kecsapot meg mustárt és aláírom, hogy hotdog", és ettől művész leszek, történet Én baromira az elején vagyok ennek az egésznek, lehet nem is jók a képeim, lehet, hogy nem vagyok zseni, de az ilyentől akkor is rosszul vagyok.

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.26. 20:27:01

@ricciohu: ...és legfőképp nem tartom magam művésznek. :)

certaldo 2012.03.26. 20:36:09

Igen, írjál ilyen blogot is! Én biztosan olvasnám. (A másikat is olvasom)

Bakkerovics Bakker 2012.03.26. 20:40:36

Hö. itt lehet komment-tolni?
naháááát...
mindenesetre teccik ez az irka is.
keep up the good work!

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.26. 20:41:14

@certaldo: Ja igen, ez kimaradt, hogy ideje volna valaki aki kicsit rendet tesz a fejekben, és megpróbálja leírni azt amit te itt most megpróbáltál (szerintem sikerült). Ha ilyen szintű írásaid lesznek akkor hamar ide fog szokni a nép. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.26. 20:44:28

@ricciohu: Te vagy az elején? Akkor én még el se kezdtem ;)

Különben egyetértek.

Van is egy ilyen szép kis kép, hogy "Attól, hogy van egy fényképezőgéped, még nem vagy fotós".

Fotóművész meg aztán még kevésbé.

Egyébként a művészet nem attól lesz az, hogy pénzt kapsz érte (azaz nem attól leszel profi), illetve, hogy sokan megnézik.

Nekem is lehetett volna már kiállításom, mert ismerős szervezett volna, csak nem érzem úgy, hogy lett volna 20 jó képem, amit ki mertem volna rakni nyomtatásban valahová..

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.26. 20:45:42

@ColT: Nekem már volt kiállításom, meg remélem, hogy még lesz is, de tudom magamról, hogy hosszú még az út. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.26. 20:46:59

"Festészet: dettó. Ellaposodás. Csinálj szart, nem kell más csak PR meg marketing"

A festészetben?
Megszatárt/Csillagszületiket mikor néztél? ;)
A vizuális művészetekben megvalósuló degradáció sehol nincs a zenéhez képest, ami ma itthon zajlik... :(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.26. 20:48:59

@ricciohu: Ennyi, az igazi művészek nem szoktak maguktól elszállni ;)

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.26. 20:49:43

@ColT: Szerencsére nem vagyok művész! :)

Kolombusz 2012.03.26. 20:56:45

Én is hasonló gondolatokra ébredek, ha múzeumba/kiállításra megyek, teljesen egyetértek.

delaney 2012.03.26. 22:41:17

Örülök ennek a posztnak, a fotózás a gyengém. :)
Kortárs külföldi vagy magyar fotóművészek már nem igen vannak, azoktól sehova nem fog gyökerezni a lábad, mert már a digitális a menő, az utómunkált képek korát éljük.
Itthon sose volt népszerű elfoglaltság ez egyébként, szegény Kertész André is élete nagy részét külföldön töltötte és ott alkotott.
Ha szereted a fekete-fehér képeket és megnézel szívesen külföldi fotós munkákat is, akkor ajánlom figyelmedbe a jó öreg Ansel Adams-et, Lartigue-ot, Stieglitz-et, a magyar kötődésű Brassait, illetve kortárs magyarok közül Illés Barna korai munkáit. Hátha találsz köztük kedvedre valót :)

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2012.03.26. 22:41:21

Örülök hogy ezt az oldaladat is meg ismerhetem. Jelentem megjöttem ide is. Mindenkinek jó estét : ))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.27. 06:30:19

@delaney: 2012-ben ne csodálkozz a digitális és utómunkázott képeken (de a filmes képek is voltak azért az előhívás során némileg utómunkázva). Nincs ezzel semmi baj szerintem, mármint magával a technikával, az cak egy eszköz.
Hogy hányan férnek hozzá, és mekkora tömegből lehet kiválogatni a képeket, az más kérdés.

Ugyanakkor vedd at is, hogy mivel így szélesebb kör juthat használhattó fotótechnikához, a nagy tömegű 0 cuccból azért akadhat pár tehetséges ember is, aki másképp nem fotózhatna semmire.

dattebayoo 2012.03.27. 10:15:18

Nem tudom, hogy mi ez a nagy képfeldolgozás ellenesség.
Ez a fotózás természetes velejárója. Ma is az, amiben hihetetlen segítséget nyújt a photoshop, és 100 éve is az volt.Ha valaki a filmes korszakban (vagy ma is ha filmet és autentikus módszerrel hívja elő), akkor igen is - főleg a ti naiv elképzelésetekkel ellentétben - erősen manipulálja, igazítja a kép mondanivalóját.Az általad nagyra tartott Kertész is nem véletlenül volt finnyás laboráns dolgokban (miután betegsége miatt nem tudta saját maga hívni negatívjait).

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.27. 10:58:17

@dattebayoo: Ugyanezt írtam én is a Facebookon. Azon módosítások többségét amit PS-el el lehet (és el érdemes) végezni, azt analóg módon, gyalog is meg lehet oldani, esetleg időigényesebb és/vagy nem tudja mindenki megcsinálni. :)
Ahogy Viku később írta: a PS egy eszköz, amit lehet jól és lehet rosszul is használni.

GodSeth 2012.03.27. 11:35:14

Az utolsó mondat nagyon tetszik. Én főállásban büdös/mosdatlan/bunkó/agyzsibbasztó vagy mindez egyben típusú külfüldiekre vigyázok. (na nem nyugatról jönnek többségben...) Mindeközben otthon, abban a marha sok 72 óra szünetemben pedig fotózok, alkotok, publikálok, talán az egyik legnagyobb művészettel foglalkozó portálon. Igaz, én nem filmre dolgozom, mert nekem az egyelőre költséges, de digitális dolgokkal eléggé jól fel vagyok szerelve. A világ minden földrészéről kaptam már kommentet, jó szót, kritikát, stb. Pedig nem reklámozom magam, nem volt kiállításom se, könyvem meg pláne nem. Igazából nem is ez a célom. Nekem csak öröm, hogyha vannak látogatóim, írnak, pedig én csak hobbiból alkotok. Megélni nem szeretnék belőle. Miért? Mert akkor nagy az esélye, hogy sorozatgyártottak lesznek a képeim. És ezt el akarom kerülni. :)

Angel.Lilith · http://angellilith.wordpress.com/ 2012.03.27. 13:56:44

És - ha már itt megemlítettek más művészeti ágakat is -, akkor megemlíteném az irodalmat, ahol meg mindenki író, költő... :)

ricciohu · http://riccio.hu 2012.03.27. 14:30:53

Egyébként, azt írod, hogy sok tehetséges ismerősöd van. Neked javarészt most sikerült "kitörnöd", eléggé népszerű vagy, nagy közönséghez jut el amit csinálsz, szerintem ezen a blogon simán adhatnál megjelenést a feltörekvő, általad tehetségesnek tartott embereknek. Mit szólsz?:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.27. 16:14:56

@finnorszag: "Pedig nem reklámozom magam, nem volt kiállításom "
Művészettel foglalkozó portál, az a legnagyobb kiállítás, amit el tudsz képzelni! :D :)
Gratula amúgy :)

GodSeth 2012.03.27. 17:49:56

@ColT: Igenám, csakhogy erre a portálra bárki regisztrálhat. A neve: DeviantART. :) És nagyon bírom, már több mint egy éve ott vagyok. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.03.27. 19:07:25

@finnorszag: Valahogy gondoltam, de azért ha sokaknak tetszik, akkor olyan nagy baj nem lehet a dologgal :)

GodSeth 2012.03.28. 10:17:18

@ColT: Erre a kérdésre majd az IDŐ fog választ adni, nem élem bele magam, mert annak sosincs jó vége. :)

Ilds. 2012.03.29. 13:13:02

Jól megírtad. tetszett! Ez így van, jól látod!!! :)

aLaca · http://utopiaepulet.blog.hu/ 2012.03.30. 07:10:01

A végszó kegyetlen, de igaz. Viszont a sok tehetségtelen, mesterségesen kinevelt, garantáltan eredetiség mentes álművész az bezzeg van szarásig. A nyakuk nyúljon meg!
süti beállítások módosítása